Mindfulness is het schenken van aandacht aan wat zich voordoet op dit moment...

Zonder direct te oordelen of het goed of slecht is en zonder direct te reageren.

Mindfulnesstraining, leven in en met aandacht

Mindfulnesstraining

Mindfulness kun je leren

In 1979 is er een aandachttraining ontwikkeld die zich richt op het trainen van mindfulness. Het programma is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn en wordt ook wel Mindfulness-Based Stressreduction (MBSR) genoemd. Kabat-Zinn raakte er in de loop van zijn leven steeds meer van overtuigd dat yoga en meditatie een cruciale rol spelen in het aanpassingsproces bij een ernstige lichamelijke ziekte. De training is dan ook gebaseerd op een combinatie van westerse psychologie en boeddhistische meditatie en yoga-technieken.

In 2002 hebben drie zeer gerenommeerde onderzoekers, Zindel Segal, Mark Williams, en John Teasdale, de aandachttraining gecombineerd met technieken uit de cognitieve psychologie. Deze variant wordt Mindfulness-Based Cognitieve Therapy (MBCT) genoemd. MBCT is speciaal ontwikkeld voor mensen die vaak last hebben (gehad) van depressieve gevoelens. MBCT legt meer nadruk op het bewust worden van je gedachten, overtuigingen en opvattingen. Net als bij MBSR, staat zelf thuis oefenen centraal bij MBCT.

Opbouw van de achtweekse mindfulnesstraining bij REPLOOY

De opbouw van de bijeenkomsten kan, in grote lijnen, in twee stappen worden verdeeld.

 • Aandacht en bewustwording
  In de bijeenkomst 1 t/m 3 ligt de nadruk op het bewust worden van de automatische piloot met daarbij horende negatieve effecten.  
 • Toepassen van vaardigheden
  Van bijeenkomst 4 t/m 8 wordt de nadruk meer gelegd op hoe je de vaardigheden uit de eerste bijeenkomsten kunt toepassen bij het (h)erkennen van en het anders omgaan met negatieve gedachten en gevoelens.


In de MBCT training leert u negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn, in plaats van er tegen te vechten, te vermijden of te onderdrukken. U leert uw aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten en chronische pijn niet gaan overheersen.

Tijdens de REPLOOY Mindfulness training leert u: 

 • minder verstrikt te raken in gedachten en gevoelens
 • de signalen die uw lichaam geeft goed te herkennen
 • automatische reacties te herkennen en daar beter mee om te gaan
 • uw emoties te herkennen en hier op een ontspannen manier op te reageren
 • op een effectieve manier met gevoelens van somberheid om te gaan
 • uw mentale (veer)kracht te vergroten waardoor u beter met lastige situaties kunt omgaan.

“De ware ontwikkelingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen.” -  Marcel Proust